Palarnia kawy – najważniejsze informacje

Kawa to napój ceniony i uwielbiany przez wiele osób. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że surowe ziarna zbierane z krzaków kawowca mała przypominają kawy, którą parzy się w domach czy kawiarniach. Aby ziarna były aromatyczne i smaczne muszą zostać poddane procesowi palenia. Tym właśnie zajmują się profesjonalne palarnie kawy. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na ten temat.

Palenie kawy – na czym polega?

W palarni kawy przeprowadzany jest proces obróbki termicznej ziaren, aby wydobyć ich największe właściwości. W ten sposób można uzyskać najlepszy smak oraz aromat naparu.

Samo palenie kawy odbywa się w wysokiej temperaturze sięgającej 240 st. C. Są to idealne warunki, aby pozbyć się wilgoci, a także zmienić kolor z zielonego na czarny.

Stopnie wypalania kawy

Warto zaznaczyć, że można wyróżnić trzy stopnie wypalania kawy. Ziarna mogą być jasne, średnie, a także ciemne. Poszczególne palarnie kawy same decydują jaki stopień wypalenia ich interesuje.

Kawa palona jasno ma stosunkowo wysoki poziom kwasowości, średnio palona wyróżnia się idealnym balansem pomiędzy delikatną kwasowością a gorzkością. Najbardziej gorzka jest kawa palona na ciemno. Posiada ona także najbardziej bogaty smak.

W jaki sposób przebiega proces palenia kawy?

Surową kawę w pierwszej kolejności pali się w piecach, które są specjalnie do tego przeznaczone. Cały proces palenia trwa kilka do kilkunastu minut. Wszystko zależy od tego jaką intensywność ziaren chce się osiągnąć. W palarniach kawy zatrudnione są specjalne osoby, które odpowiadają za przebieg procesu palenia ziaren.

Kiedy ziarna uzyskają odpowiednią temperaturę strzelają całkiem podobnie jak kukurydza, gdy robi się popcorn. Zgodnie z prostą zasadą, kiedy strzelą po raz pierwszy kawa jest wypalona jasno, po drugim strzeleniu można mówić o średnim wypaleniu, a po trzecim na ciemno.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat procesów palenia kawy?

W trakcie trwania procesów palenia kawy poszczególne ziarna pochłaniają bardzo duże ilości ciepła. Przede wszystkim w pierwszych minutach jest to znacząca ilość. W tym czasie nie widać większych zmian w kolorze ziaren, jednak kiedy osiągną określony poziom ciepła zaczynają być widoczne pierwsze zmiany w kolorze. Najpierw ziarna zmieniają się na złote, potem brązowe, a na końcu ciemne. Godną polecenia palarnią kawy jest na przykład https://coffeeandsons.pl/.

 

Warto zaznaczyć, że kawa ze względu na swoje różne pochodzenie ma inne temperatury, w których należy przejść do dalszych etapów spalania. 

Redakcja gzm.org.pl