Pyszna domowa wędlina lub rybka wędzona samodzielnie to przysmaki, które warto od czasu do czasu postawić na własnym stole. Wbrew pozorom wiele osób może samodzielnie wędzić jedzenie, wystarczy mieć kawałek miejsca w ogrodzie, aby postawić tam wędzarnię. Taka inwestycja na lata przyda się wtedy, gdy pragnie się jadać w rytmie filozofii slow food, samodzielnie przygotowując pokarmy. Jak zrobić wędzarnię? Poniżej kilka podpowiedzi i wskazówek, a także lista materiałów do realizacji tego celu.
Jak zrobić wędzarnię?
Czy samodzielne postawienie wędzarni to ciężka sprawa? Dla osób, które generalnie nie zajmują się tego typu projektami, rzeczywiście może to być odrobinę problematyczne. Na szczęście na rynku funkcjonują firmy, które doskonale wiedzą, jak zrobić wędzarnie. Można się do nich zwrócić, a następnie umówić termin, w którym zjawi się w naszym ogrodzie ekipa pracowników. Wędzarnia to opcja dla osób, które posiadają kawałek działki, mają miejsce gdzieś obok domu na postawienie konstrukcji. Dosyć istotna jest otwarta przestrzeń, znajdująca się w pewnej odległości od innych zabudowań. Dlaczego? Ponieważ podczas wędzenia wydobywa się sporo dymu, który może przeszkadzać innym.
Sprawdź, jak odnowić stare meble
Jak zrobić wędzarnię z gotowego szablonu?
Warto wiedzieć o tym, że na rynku znajdują się gotowe wędzarnie, które po prostu można samodzielnie postawić we własnym ogródku. W tej sytuacji nie trzeba będzie korzystać z pomocy ekipy z zewnątrz. Wystarczy wybrać się na przykład do marketu budowlanego lub też zakupić wędzarnię gdzieś w sklepie w internecie. To rozwiązanie, które z jednej strony nie jest bardzo kosztowne, a z drugiej pozwala cieszyć się pysznym samodzielnie przygotowanym jedzeniem. Koszty związane z zakupem wędzarni i jej montażem to niejednokrotnie mniej niż 500 zł. Proste konstrukcje gotowe do postawienia od zaraz cieszą się dużym wzięciem.
Gdzie i jak zrobić wędzarnię we własnym ogrodzie?
Ze względu na to, że gotowe do postawienia wędzarnie nie są dużych rozmiarów, tak naprawdę wystarczy niewielki kawałek miejsca w ogródku, by postawić tam drewnianą budkę do wędzenia. Warto tylko zwrócić uwagę na to, w którą stronę będzie unosił się dym, w zależności od kierunku wiatru. To istotne, aby nie wiał on w stronę zabudowań, bo może to przeszkadzać w codziennym funkcjonowaniu. Na szczęście wędzi się tylko raz na jakiś czas, zatem aktywność ta nie powinna mocno przeszkadzać domownikom oraz sąsiadom.
Co można wędzić?
Gdy już wiadomo, jak zrobić wędzarnie, warto dowiedzieć się więcej na temat tego, które produkty spożywcze można w ten sposób poddawać obróbce termicznej. Z wędzeniem zwykle kojarzy się mięso. Tymczasem można przygotować nie tylko wędliny, ale również ryby. To świetna opcja dla osób, które mają dostęp na przykład do świeżych ryb złowionych w stawach. Kolejna pyszna możliwość to wędzenie różnego rodzaju serów. Sery są smakowitym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz przekąską samą w sobie. Wędzone owoce, na przykład śliwki, gruszki czy jabłka, to produkty, które często wykorzystuje się jesienią i zimą, na przykład przed świętami Bożego Narodzenia.
Czy wędzone jedzenie jest zdrowe?
Wędzone w domu jedzenie jest bez wątpienia znacznie zdrowsze niż to, które kupujemy w sklepach. Co więcej, wybierając produkty wędzone w supermarkecie nie zawsze można mieć pewność, że ich zapach rzeczywiście wynika z procesu wędzenia. Produkty wędzone warto spożywać raz na jakiś czas, tak by nie były one codziennym stałym elementem diety. Jeżeli podchodzi się do tego w ten sposób, jest to bezpieczne.