Jesteśmy tym co jemy i nie ma w tym stwierdzeniu przesady. Produkty, które pojawiają się na Twoim talerzu w dużej mierze determinują Twój stan zdrowia, jak również ogólne samopoczucie. Wiele zależy od kondycji jelit – jeśli odpowiednio się o nie zatroszczysz, zadbasz o cały swój organizm. Stosuj więc urozmaiconą dietę, której uzupełnieniem mogą być odpowiednio dobrane, naturalne suplementy. Po które sięgnąć? Sprawdź!
Zdrowie jelit – dlaczego należy o nie dbać?
Jelito cienkie i jelito grube pełnią niezwykle ważne funkcje w naszym układzie pokarmowym. To właśnie w jelicie cienkim dochodzi do zasadniczego procesu trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych, które trafiają do organizmu wraz z pożywieniem. Jelito grube z kolei odpowiada przede wszystkim za wchłanianie wody i elektrolitów z mas kałowych, a także za formowanie i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Zarówno jelito cienkie, jak i grube są siedliskiem ogromnej liczby bakterii, tworzących tzw. mikrobiotę jelitową. Są to mikroorganizmy, które odgrywają istotną rolę w wielu procesach biologicznych, m.in. w syntezie witaminy K, wspieraniu odporności oraz utrzymywaniu równowagi metabolicznej.
Niestety, współczesny styl życia – uboga dieta, stres, nadużywanie leków (np. antybiotyków), brak ruchu czy zaburzenia snu – może prowadzić do rozregulowania pracy jelit. W konsekwencji mogą pojawić się trudności z trawieniem i wchłanianiem pokarmów, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a także uciążliwe dolegliwości, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki.
Nie bez powodu jelita nazywane są „drugim mózgiem”. Coraz więcej badań potwierdza, że stan mikrobioty jelitowej ma bezpośredni wpływ nie tylko na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także na nastrój i ogólne samopoczucie. Zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelitach, czyli tzw. dysbioza, przyczyniają się m.in. do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, chorób autoimmunologicznych, alergii. Co więcej – możesz narazić się także na pogorszenie nastroju, stany lękowe, a nawet depresję.
Ważne jest więc to, aby na co dzień dbać o kondycję jelit. Co możesz zrobić, aby wspierać zdrową i różnorodną mikrobiotę jelitową? Przede wszystkim wysypiaj się – Twój organizm potrzebuje regeneracji. Ponadto stawiaj na urozmaiconą dietę pełną produktów wspierających pracę układu pokarmowego, takich jak np. świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste czy też nasiona roślin strączkowych. Unikaj natomiast przetworzonej żywności – ogranicz fast foody, słodycze, dania instant. Włącz do diety naturalne probiotyki – sięgaj po kiszonki, kefiry, jogurty naturalne. Do tego codziennie spaceruj – nawet lekki ruch wpływa na ukrwienie i dotlenienie organizmu.
Zdrowa dieta i suplementy na jelita – kompleksowe wsparcie organizmu
Wysoko przetworzona żywność, bogata w cukry proste, nasycone tłuszcze i sztuczne dodatki, może prowadzić do uszkodzenia bariery jelitowej, tzw. zespołu przeciekającego jelita. Fast foody, słodycze, nadmiar soli, alkohol, papierosy i inne używki negatywnie wpływają na mikroflorę jelitową i stan zapalny w organizmie. Ograniczaj więc ich spożycie, a najlepiej – całkowicie je wyeliminuj. Sięgaj natomiast po pełnowartościowe, naturalne produkty: warzywa, owoce, kiszonki, zdrowe tłuszcze i produkty pełnoziarniste.
Pamiętaj również o tym, aby jeść o regularnych porach. To nie tylko wsparcie metabolizmu, ale także ulga dla układu trawiennego. W sytuacji, gdy organizm przyzwyczajony jest do określonego rytmu, procesy trawienne przebiegają sprawniej i tym samym minimalizujesz ryzyko niestrawności, wzdęć i uczucia ciężkości. Unikaj długich przerw między posiłkami i postaw na 3-5 mniejszych porcji dziennie.
Urozmaiceniem Twojej codziennej diety mogą być także dedykowane suplementy na jelita, które wesprą Twój organizm w walce o zdrowe jelita.
Probiotyki w ochronie jelit
Słyszysz “bakteria”, myślisz – szkodliwy mikroorganizm. Często kojarzy się z infekcjami i koniecznością stosowania antybiotyków. W rzeczywistości jednak nie wszystkie bakterie są szkodliwe. Wiele z nich odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – wspomagają trawienie, wzmacniają odporność, a także chronią przed chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2.
W praktyce mowa o probiotykach. Do najbardziej znanych należą bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, które wytwarzają kwas mlekowy. Substancja ta wspiera równowagę mikroflory jelitowej – poprawia tym samym funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto wspiera odporność organizmu i pomaga zmniejszyć stany zapalne.
Naturalnym źródłem bakterii kwasu mlekowego są fermentowane produkty mleczne – takie jak kefiry, jogurty, maślanki czy kwaśne mleko. Sięgaj także po moc naturalnych kiszonek. Z myślą o zdrowiu jelit warto sięgać po zakwasy warzywne, np. z buraków czy marchewki.
Prebiotyki i błonnik – niezastąpiony duet
Dieta dla zdrowia jelit powinna zawierać odpowiednią ilość błonnika – co najmniej 25 gramów dziennie dla osoby dorosłej, ale również innych prebiotyków. Warto przy tym pamiętać, że prebiotyki to nie to samo co probiotyki.
Probiotyki to żywe kultury bakterii, które m.in. wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Prebiotyki natomiast stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Źródłami błonnika są m.in. owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, pestki, ziarna oraz produkty pełnoziarniste. Prebiotyki natomiast znajdziesz m.in. w cykorii, topinamburze czy też mniszku lekarskim.
Artykuł sponsorowany