Domowa spiżarnia to marzenie wielu gospodyń domowych. Jest to miejsce, które ułatwia przechowywanie żywności i dzięki temu pozwala na bardziej funkcjonalne zagospodarowanie kuchni. Jak urządzić domową spiżarnie, które będzie estetyczna i funkcjonalna?
Gdzie umieścić domową spiżarnię?
Projektując dom warto zadbać, by pojawiła się w projekcie domowa spiżarnia. Idealna będzie północna część domu, która zawsze jest najchłodniejsza. Domowe przetwory nie lubią wilgoci ani wysokich temperatur, dlatego już na etapie projektu koniecznie trzeba pamiętać o spiżarni.
Planując domową spiżarnię należy pamiętać, że powinna się w niej znaleźć dobra wentylacja. Optymalnym rozwiązaniem jest kanał wentylacyjny. Pozwoli na utrzymanie odpowiedniej wilgotności i cyrkulacji powietrza. Jest to bardzo ważne, gdyż w nieprawidłowo wentylowanej spiżarni może pojawić się nieprzyjemny zapach.
Wentylator elektryczny zainstalowany w wylocie przewodu wentylacyjnego usprawni działanie wentylacji.
W spiżarni domowej, które znajduje się tuż przy kuchni można wykonać otwór wentylacyjny, który łączy oba pomieszczenia. Otwór należy zabezpieczyć kratką wentylacyjną.
Spiżarnia domowa to pomieszczenie, w którym powinny znajdować się okna. Można je otworzyć, gdy zajdzie taka potrzeba. Wybierając okna należy zadbać, by była możliwość ich rozszczelnienia przyda się to, gdy niezbędne będzie poprawienia cyrkulacji powietrza.
Idealna temperatura w spiżarni domowej to 15 -16 º c, wilgotność powinna być na poziomie 55-65 %.
Jak zrobić karmnik dla ptaków z butelki?
Jak urządzić domową spiżarnię?
Domowa spiżarnia musi być pomieszczeniem, które jest łatwe do utrzymania w czystości. Zachowanie higieny jest podstawowym warunkiem przechowywania żywności.
Na podłogach w spiżarni powinny znaleźć się kafelki, które bez problemu będzie można wyczyścić. Warto wybrać kafelki, które można czyścić środkami czystości, które są powszechnie dostępne. Trzeba również pamiętać, że kafelki powinny być wytrzymałe. W spiżarni może upaść słoiczek, który zniszczy kafle gorszego gatunku. Wybierając podłogę do spiżarni domowej można również zdecydować się na kamień lub gres, które również są odporne na uszkodzenia.
Na ścianach również mogą znaleźć się kafelki szkliwione. Jest to jednak dosyć kosztowne rozwiązanie. Tańszym i równie praktycznym pomysłem jest wykorzystanie farby lateksowej, która można myć, gdy zajdzie taka potrzeba.
Domowa spiżarnia powinna być wyposażona w półki, na których można ustawić słoiki z przetworami. Regały, które ustawimy powinny być tak zaaranżowane, by do każdego miejsca w spiżarni był swobodny dostęp. Ułatwi to znalezienie potrzebnych przetworów.
Domowa spiżarnia może być również wyposażona w stojaki, na których ustawimy skrzynki, w których będziemy przechowywać zimą warzywa. Marchewka, ziemniaki czy por zachowają świeżość do późnej zimy jeśli umieścimy je w skrzyniach wypełnionych ziemią. Jest to skuteczny sposób na zachowanie świeżości przez długi czas.
Duża spiżarnia pozwala na wydzielenie stałego miejsca pod konkretne przetwory. Opisanie słoików ułatwia zlokalizowanie potrzebnych słoików. Opisanie półek, na których zawsze będą ustawiane te same rzeczy jest jeszcze wygodniejsze. Niestety taka aranżacja jest niemożliwa, gdy spiżarnia domowa nie jest dużym pomieszczeniem.
Droższym, ale bardzo estetycznym sposobem na aranżację funkcjonalnej spiżarni domowej jest powieszenie szafek wyposażonych w drzwiczki. Szafki nie tylko pomogą zachować porządek, ale również ułatwią utrzymanie czystości. Zamykane drzwi sprawią, że kurz nie będzie zbierał się tak szybko.
Domowa spiżarnia powinna mieć również wydzielone miejsce na kartony, skrzynki czy pudełka, w których można posegregować poszczególne produkty.