Jaką tapetę wybrać do kuchni?

Podczas remontowania lub też wykańczania dopiero postawionego budynku, inwestorzy muszą zmagać się z ogromną ilością najróżniejszych spraw. Począwszy od takich detali, jak to, gdzie umieścić gniazdka i kontakty elektryczne, a skończywszy na tym, jak dane pomieszczenia mają prezentować się od strony estetycznej. Jak się jednak okazuje, jednym z największych wyzwań jest kuchnia, w połączeniu z coraz częściej stosowanymi w niej tapetami. Czy faktycznie tapeta w kuchni to dobry wybór, a jeśli tak, to czym się kierować wybierając taki rodzaj wykończenia? Czy są jakieś konkretnie cechy, parametry i sprawy ogólnie odnoszące się do jakości danej tapety?

Dlaczego warto wybrać tapetę do kuchni?

Zanim jednak przejdzie się do szczegółowych spraw technicznych i zacznie się zastanawiać nad tym, jakie konkretnie modele tapet warto w ogóle wybrać, trzeba się w pierwszej kolejności zastanowić nad tym, czy tapeta to dobry pomysł? Jakie są jej cechy charakterystyczne, które spowodują, że będzie można powiedzieć tak, tapeta do kuchni to była rewelacyjna decyzja?
Na wstępie należy zaznaczyć, że kuchnia, która wykończona będzie w tapecie, będzie zwyczajnie tańsza. Nie ma co tu kryć, położenie na ścianach kafelków, kamienia, czy też nawet klinkieru, to znacznie większy wydatek niż użycie w tym wypadku tapety. Co więcej, tapeta kładziona jest wielokrotnie szybciej, a to pozytywnie wpływa na czas ukończenia danej inwestycji. A jakby tego było mało, nie trzeba do kładzenia tapety zamawiać drogiego fachowca, lecz można bez większych trudności położyć ją samodzielnie, ponieważ nowoczesne tapety kładzie się naprawdę prosto i bez większych problemów.

Co grozi tapecie w kuchni?

Zanim jednak przejdzie się do tego, jaka tapeta do kuchni będzie najlepsza, najpierw trzeba się zastanowić nad tym, jakie zagrożenia dla tapety istnieją w tym pomieszczeniu od strony środowiskowej, czyli innymi słowy, od jego charakterystyki. Czy są jakieś negatywne zjawiska, które mogą zagrażać tapecie w tym pomieszczeniu, a tym samym sprawiać, że jego obecność może być jednym z większych dekoratorskich błędów? Jak się okazuje tak.
Kuchnia to przede wszystkim miejsce, którym zawsze jest bardzo ciepło. Jak się szacuje, w kuchni zawsze będzie o kilka stopni więcej z uwagi na działające palniki, czy też piekarnik. Co więcej, gotowanie powoduje, że kuchnia to również miejsce znacznie większej wilgotności względem pozostałych pomieszczeń. A wreszcie pamiętać trzeba również o tym, że ściany w kuchni w znacznie większym stopniu narażone są na poplamienie z uwagi na pryskające oleje, czy też gotujące się potrawy. Wszystko to sprawia, że tapeta nie jest w kuchni bezpieczna. Zdarzyć się może bowiem tak, że z powodu wilgoci i dużej temperatury tapeta się złuszczy i będzie się niezwykle nieestetycznie prezentowała. Może się również stać i tak, że jej klej nie wytrzyma panujących warunków i zwyczajnie zacznie się odklejać od ściany. Na końcu warto mieć także na uwadze, że tapeta po poplamieniu może nie będzie mogła być wyczyszczona, ponieważ zastosowanie na niej jakiegokolwiek środka czyszczącego spowoduje odejście od niej farby i całkowite zniszczenie tapety.

Jaką tapetę wybrać?

Widząc powyższe zagrożenia, u wielu inwestorów może powstać myśl, aby całkowicie zrezygnować z tapet i nie ponosić ryzyka ich uszkodzenia. W takiej sytuacji wielu z nich woli wybrać droższe, bardziej kłopotliwe, ale w ich mniemaniu pewniejsze rozwiązania w postaci np. płytek ceramicznych. Jest to oczywiści błąd, ponieważ można bez najmniejszych problemów i z minimalnych ryzykiem używać tapet do kuchni, lecz pod jednym warunkiem – muszą one być dobrze dobrane. Oznacza to, że przed zakupem trzeba koniecznie poznać najpopularniejsze modele tapet i to, w jakiej technologii są one wykonane. Jak to więc przedstawia się w szczegółach?
Na rynku znaleźć można ogromną ilość najróżniejszych tapet, lecz warto podczas wybierania jednej dla siebie, skupić się w pierwszej kolejności na 5 najpopularniejszych modelach. Tymi tapetami są modele papierowe, winylowe, wykonane z włókna szklanego, a także tekstylne i fizelinowe. Czym się one charakteryzują?
W pierwszej kolejności z listy rozważanych tapet warto od razu wykreślić tapetę papierową, ponieważ jest ona zdecydowanie zbyt delikatna do tego, aby stosować ją w kuchni. Wilgoć i wysoka temperatura bardzo szybko zniszczyłyby taki rodzaj tapety, co wiązałoby się oczywiście z koniecznością jej wymiany. Taka wersja polecana jest do spokojniejszych pomieszczeń np. do sypialni.
Tym modelem, który może być z całą pewnością polecony do kuchni, jest tapeta winylowa. Wykazuje się ona dużą odpornością na wilgoć, a także jej intensywne czyszczenie, więc również plamy nie są jej straszne.
Zdecydowanie najdroższą, lecz również najmocniejszą tapeta jest ta zrobiona z włókna szklanego. Wykazuje się ona ogromną odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a także na częste mycie. Również może być z powodzeniem stosowana w kuchni.
Na koniec pozostają dwa najbardziej ekstrawaganckie modele, czyli tapety tekstylne oraz flizelinowe. Z reguły wykonane są z lnu lub jedwabiu, a ich podłoże stanowi podkład papierowy. Choć są naprawdę piękne i miłe w dotyku, to jednak do kuchni zupełnie się nie nadają.

Jakie są najmodniejsze tapety do kuchni?

Na koniec warto się zastanowić jeszcze nad jedną ostatnią kwestią w zakresie wybierania tapety do kuchni, czyli jej strony estetycznej. Jakie kolory czy też może nawet wzory będą odpowiednio pasowały do tego pomieszczenia? Czy są jakieś kanony i style, których trzeba się trzymać?
Kuchnia to bardzo ciekawe miejsce, jeśli chodzi o aranżacje, ponieważ z powodzeniem stosować w niej można właściwie nieograniczone rozwiązania. Warto jednak w tym zakresie pamiętać, że o wiele lepiej sprawdzają się motywy oryginalne i bardzo interesujące. Zamiast więc jednolitych tapet znacznie lepiej wyglądać będą takie, które zawierać będą motywy roślinne, czy też w przypadku kuchni minimalistycznej, kolorowe wzory geometryczne. Nada to kuchni przyjemnego wyglądu i sprawi, że podkreśli jej styl i wyjątkowość na planie całego mieszkania.

Redakcja gzm.org.pl