Krochmalenie tkanin to staromodny sposób na ich wygładzenie oraz nadanie sztywności. Co istotne, krochmal może być z powodzeniem wykonywany samodzielnie, zgodnie z przekazywanym od pokoleń przepisem. Jak zrobić krochmal?
Jak zrobić krochmal i w jakim celu można go stosować?
Domowy krochmal jest dość prosty w wykonaniu. Ważne jest jednak dobieranie odpowiedniej proporcji poszczególnych składników w zależności od rodzaju tkaniny oraz pożądanego stopnia jej usztywnienia. Co ciekawe, w przypadku bardzo wysokiej zawartości skrobi krochmalone tkaniny przypominają tekturę. W mniejszych stężeniach krochmalenie wpływa zaś na wygładzenie włókien materiału. Przepisy na domowy krochmal oraz sposoby na jego zastosowanie są przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią swoistą spuściznę po przodkach. Choć obecnie krochmalenie jest mniej popularne, to jednak w niektórych domach nadal jest stosowane. Warto zatem wiedzieć czym jest i jak zrobić krochmal.
Czym jest krochmal?
Krochmal to skrobia roślinna, która została wymieszana z wodą. Ma on konsystencję płynną, która po zastygnięciu powoduje usztywnienie tkaniny. Krochmal stosowany jest do płukania tkanin po ich wypraniu. Wyprane i wykrochmalone tkaniny należy wysuszyć i wyprasować.
Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej?
W celu przygotowania krochmalu z mąki ziemniaczanej należy dwie łyżki substancji wymieszać w litrze wody. Woda powinna być miękka, więc preferowana jest woda destylowana. W celu przygotowania krochmalu należy wlać większość wody do garnka i pozostawić jedynie pół szklanki. Wodę w garnku należy zagotować. Wodę w szklance należy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mieszanina powinna być jednolita i wyglądem przypominać musi mleko. Zagotowaną wodę w garnku należy zestawić z płyty gazowej lub elektrycznej i energicznie mieszając wlewać do niej przygotowaną w szklance mieszankę wody ze skrobią. Mieszanie zapobiega tworzeniu się grudek. W celu przygotowania krochmalu, który ma jedynie lekko usztywnić tkaniny należy do tej samej ilości wody dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, a w przypadku chęci wygładzenia materiału – jedynie łyżeczkę.
Jak zrobić krochmal z ryżu?
W celu przygotowania silnego krochmalu należy ugotować cztery łyżki ryżu w dwóch litrach wody. W przypadku krochmalu o niższym stężeniu mieszaninę można rozcieńczyć dodając do jednej szklanki przygotowanego krochmalu dwie lub nawet cztery szklanki wody.
Jak zrobić krochmal z cukru?
Cukier nie zawiera skrobi, ale jego mieszanina z wodą może spełniać podobną rolę jak krochmal. W celu jej uzyskania należy zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1, czyli na jedną łyżkę wody powinna przypadać jedna łyżka cukru. Mieszaninę należy przestudzić i stosować do płukania tkanin.
Do czego stosuje się krochmal?
Wiedząc już jak zrobić krochmal, warto poznać jego zastosowanie. Otóż, krochmal stosuje się w celu usztywnienia i wygładzenia tkanin. Mogą to być zatem poszewki pościelowe oraz prześcieradła, które przy stosowaniu niskiego stężenia krochmalu dłużej pozostają wygładzone, a przy wyższej zawartości skrobi w krochmalu – zdają się wręcz „szeleścić”. Wykrochmalenie koszuli sprawia, że jej mankiety oraz kołnierzyk stają się sztywne, natomiast tkanina jest mniej podatna na zabrudzenia oraz w mniejszym stopniu chłonie pot. Ponadto, krochmalić można spodnie, obrusy i serwetki, firanki oraz robione na szydełku ozdoby choinkowe.
Do czego nie należy stosować krochmalu?
Z reguły krochmali się len i bawełnę. Nie należy zatem stosować krochmalu w przypadku flaneli, satyny i tkanin syntetycznych. Należy również pamiętać o tym, że krochmalenie ręczników nie jest wskazane, ponieważ obniża ich chłonność.