Do czego podawać białe wino?

Białe wino jest niezwykle popularnym trunkiem, który pijany jest do obiadu czy kolacji. Doskonale podkreśla smak potraw i może być dodawany także do potraw. Z jakimi potrawami najlepiej łączyć białe wino? W jakiej temperaturze powinno się je podawać?

Dlaczego białe wino jest tak popularne?

Wino białe jest napojem znanym od ponad dwóch tysięcy lat. Produkowane jest w większości przypadków z białych winogron, co nie oznacza, że wino jest zawsze koloru białego. Czasami niektóre odmiany mogą być delikatnie żółte. Nazwy wina białego pochodzą najczęściej od gatunku winogron, z których są wytwarzane. I tak można wyróżnić białe wino Chardonnay, Riesling czy Sauvignon. Są również białe wina, które produkuje się z ciemnego winogrona, a biały kolor zawdzięczają one dzięki oddzieleniu miąższu od soku. Wiele badań naukowych potwierdza, że lampka białego wina pozytywnie wpływa na zdrowie. W tym trunku zawarte się silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, a dodatkowo obniżają ryzyko zachorowania na serce. Lampka białego wina dobroczynnie działa także na płuca. 

Do jakich potraw pije się białe wino?

Białe wino doskonale podkreśla smak potraw, należy jednak dobrać odpowiedni rodzaj do posiłku. Dostępne są wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Do smażonych potraw i posiłków podawanych z sosami doskonale pasuje wino wytrawne. Można w tym przypadku wybrać wino chilijskie Capaca Chardonnay, które zachwyca delikatną nutą owocową. Agurtinos Sauvignon Blanca kolejne wino pochodzące z Chile znakomicie będzie smakowało z dorszem duszonym na maśle polanym sosem śmietanowym. Półwytrawne białe wino doskonale komponuje się z potrawami drobiowymi. Cava Manos Semi Seco to wino z Hiszpanii, które charakteryzuje się delikatną nutą słodkości, a jednocześnie orzeźwia i daje uczucie świeżości. To wino świetnie pasuje do pieczonej kaczki. Wielbiciele słodkich win mogą je spożywać do dań przyrządzonych z owoców morza. Doskonałym wyborem jest Casa De Espadas Airen, wino z Hiszpanii, w którym wyczuwalne są nuty polnych kwiatów i jabłek. Wybierz wino dla siebie na https://wybieramwino.pl.

W jakiej temperaturze pić białe wino?

Bardzo istotną kwestią wpływającą na smak wina jest temperatura podania. Zbyt ciepły lub za zimny trunek nie wydobędzie wszystkich aromatów, które są zawarte w winie. Białe wina powinny być podawane w temperaturze od 8 do 12 stopni. W przypadku wina musującego temperatura powinna być jeszcze niższa, a najlepsza to temperatura 6 stopni. Oprócz temperatury ważny jest także kieliszek. W przypadku białych win najlepszym rozwiązaniem są kieliszki węższe o mniejszej pojemności.

Artykuł sponsorowany

Redakcja gzm.org.pl