Nasz profil na Facebooku Biuletyn Informacji Publicznej English Deutsch English English

O POTRZEBIE OGRANICZANIA ZUŻYCIA ENERGII W BUDYNKACH UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

Partnerzy projektu SERPENTE, politycy oraz przedstawiciele nauki i biznesu spotkali się we Florencji w dniach 27-29 maja 2013r., aby dyskutować nad technicznymi i prawnymi uwarunkowaniami ograniczania zużycia energii elektrycznej w budynkach użyteczności publicznej.

Czwarte już spotkanie partnerów projektu było jak zwykle okazją do wymiany doświadczeń związanych z technicznymi aspektami termomodernizacji budynków, ale także poglądów na temat podejścia władz publicznych do problemów związanych z efektywnością energetyczną. Tym razem swymi poglądami dzielili się dodatkowo goście specjalni: Laure Curvale - Radna Metropolitalnego Obszaru Bordeaux, Barbara Murray - Burmistrz Hrabstwa Cork oraz przedstawiciel gospodarzy Andrea Barducci sprawujący funkcję Przewodniczącego Prowincji Florencja.

Uczestnicy spotkania zapoznali się z kilkoma  budynkami energooszczędnymi. Jednym z nich była neorenesansowa siedziba Muzeum Stefano Bardiniego we Florencji, w której w niedawno zakończonym procesie rewitalizacji, w jednej z sal muzealnych zastosowano sufit wykonany ze szkłopodobnych kompozytów plastikowych, umożliwiający naturalne doświetlenie. Podobne rozwiązanie, stawiające na maksymalne wykorzystanie światła dziennego, zostało zastosowane  w innym wizytowanym obiekcie - w Szpitalu Pediatrycznym Azienda Ospedaliera Universitaria Meyer. Rozbudowa i rewitalizacja budynków szpitalnych, prócz dostosowania ich do nowych norm technicznych, czy potrzeb w zakresie lecznictwa, miała na celu stworzenie bardziej przyjaznej przestrzeni i minimalizowanie  poczucia strachu przed tego typu placówką. Dlatego też przeprowadzone prace realizowane były w oparciu o cztery zasady: :

  1. Środowiskową – polegającą na wkomponowaniu budynków szpitala w otaczającą je zieleń;
  2. Oszczędności energii elektrycznej – zastosowano zielone dachy, zamontowano baterie słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne, a dla ograniczenia zjawiska ucieczki ciepła (heat pollution) maszyny i urządzenia zwyczajowo montowane na dachach umieszczono w przestrzeniach między piętrami szpitala;
  3. Produkcji energii – pomiędzy dwoma sąsiadującymi ze sobą kompleksami szpitalnymi zbudowano zakład produkcji energii w kogeneracji;
  4. Holistyczną – szpital został zaprojektowany w sposób zapewniający łatwość przemieszczania się dzieci i rodziców, w tym niepełnosprawnych;  do wykończenia wnętrz wykorzystano wyłącznie naturalne, przyjemne w dotyku i kolorowe materiały, a do jego oświetlenia głównie światło słoneczne rozprowadzane na poszczególne kondygnacje systemem kanałowo-studniowym. Ciekawostką jest system dezodoryzacji powietrza mający na celu całkowitą neutralizację „szpitalnego zapachu”, przy pomocy specjalnie w tym celu produkowanej kompozycji zapachowej.

Tak przebudowany szpital jest przykładem nie tylko wzorcowego zastosowania technik oszczędności energii, ale przede wszystkim wykorzystania zdobyczy nauki i techniki do poprawiania komfortu psychicznego przebywających w nim małych pacjentów. Zastosowane w procesie przebudowy szpitala podejście jest na pewno godne naśladowania w innego typu obiektach użyteczności publicznej.

© Metropolia "Silesia" 2014

(32)2530425biuro@gzm.org.pl

40-053 Katowice, ul. Barbary 21a